18.06.2017

Apartmanlarda Kedi , Köpek Beslemek



EVLERİNDE EVCİL HAYVAN BESLEYENLER HAKLARINIZI ÖĞRENİN


Kanımca, hayvan sahiplerinin en büyük hatası; HAKLARINI BİLMEMELERİDİR. Bu nedenle de hem kendilerinin hem de hayvanlarının mağdur olmasına seyirci kalırlar.

Tahliye davalarına ilişkin olarak, evde hayvan beslerken bilinmesi gereken bir kaç önemli hukuki nokta bulunmaktadır ki hayvan Severlerin haklarını öğrenmeleri, hem kendilerini hem de hayvanlarını savunabilmelerini sağlayacaktır.

 
İşte o noktalar:
İlk bakmamız gereken öncelikli belge; Apartman Yönetim Planıdır. Yönetim Planında “evde hayvan beslenmesinin yasak” olup olmadığı ile ilgili maddenin bulunup bulunmadı önemlidir. Apartman Yönetim Planını, hem Tapu Sicil Dairelerinde, hem de Belediyelerde; gayrimenkullerin işlem dosyalarında bulmak mümkündür.

Eğer evde hayvan beslemek yasak ise; “Yönetim Planı” apartmanın anayasası olarak kabul edildiğinden, hayvan lehine yapılabilecek bir şey yoktur. Ancak hayvanın tahliyesi için Yönetim Planına aykırılıktan tahliye davası açılmış olması gerekir. 
 Yargılama yapılmalıdır. Yargılama sonunda hayvanın tahliyesine karar verilebilir. Genel kurul kararı, yönetim kurulu kararı ile hayvan tahliye edilemez.



Eğer Yönetim Planında yasak yok ise o zaman da dava açılabilir; ancak dava bu sefer, Kat Mülkiyet Kanunun 18. Maddesine aykırılıktan açılır;  

Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememekle karşılıklı olarak yükümlüdürler.


Bu yükümlülüğün ihlal edilip edilmediği, keşif ve bilirkişi incelemesi ile saptanır.
KISA SORU CEVAPLARLA,  OLAYI BİRAZ DAHA İYİ ANLAMAYA ÇALIŞALIM: 

 *Evde köpek beslemem sorun olur mu?
Bu konuda apartman yönetim planına bakmak gerekir. Planda açıkça “hayvan besleme yasağı” var ise; hakkınızda Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca Yönetim Planına aykırılıktan tahliye davası açılabilir.

*Apartman Genel Kurul Kararı ile hayvanımı evimden göndermem sağlanabilir mi?
Yönetim Planı esastır. Genel Kurul Kararı ya da Yönetim Kurulu Kararı ile evdeki hayvana dokunulamaz.

*Belediyeden Zabıta gelip hayvanımı alabilir mi?
Belediye, en fazla evde hijyen problemi var ise, çevreye verilen rahatsızlıktan pislikten ötürü para cezası kesebilir. Hayvanın evden gönderilmesini sağlama hakkı bulunmamaktadır.

*Apartmanda rottweiler gibi iri bir köpeğe bakmak, evden atılmaya sebep olarak gösterilebilir mi?
Yönetim Planında “Evde hayvan bakma yasağı” var ise; 3 kg’lık bir hayvan da, 30 kg’lık bir hayvan da tahliye davası açılarak evden gönderilir.

Eğer Yönetim Planında yasak yok ise, sırf bir hayvan 30 kg diyerek, evden gönderilmesi istenemez.
Tabii, eğer sahibi tarafından tehlikeli ve saldırgan olarak yetiştirilmiş ve bilinçsizce de etrafta serbest  bırakılan bir köpek söz konusu ise; hem Türk Ceza Kanunu madde 177 uyarınca Savcılığa şikayet etmek mümkün hem de Kat Mülkiyeti Kanununda yer alan kat maliklerinin yükümlülüklerine aykırı davranmaları nedenine dayanarak dava açılması mümkündür.

 
*Köpeğim uslu, geceleri de dışarıdan havlama sesi duymadığı sürece çok havlamıyor, fakat komşular abartıp ‘çok havladığını’ iddia ederek apartmandan köpeğimi yollatmaya çalışıyor, yapabilirler mi?
Öncelikle Yönetim Planında evde hayvan besleme ile ilgili yasak olup olmadığına bakmak lazım.

Yasak var ise; dava, hayvanın tahliyesi ile sonlanır. Eğer yasak yok ise; o zaman evde keşif ve bilirkişi incelemesi yapılarak hayvanın iddia edildiği kadar çok havlayıp havlamadığına, ses yüksekliğine bakılması gerekir.


*Ev sahibi olsam ya da kiracı olsam ne değişir?
Yine kilit nokta; Yönetim planında “evde hayvan beslenmesi ile ilgili yasak” olup olmadığıdır. Yasak var ise kiracının tahliyesi, Mal Sahibi tarafından istenebilir.
Yoksa; kiracı veya mal sahibi olmak, diğer kat maliklerine karşı bir şeyi fark ettirmez.

*Ev sahibim evde köpek ile birlikte yaşamam konusunda sorun çıkarmıyor, apartmandakiler şikayetçi. İmza toplayıp şikayet edebilirler mi?
Yine bakılması gereken husus; “evde hayvan beslenmesi ile ilgili yasak” olup olmadığıdır. Yasak var ise; direkt olarak Kat Mülkiyeti Kanununa aykırılıktan hayvanın evden tahliyesi için dava açabilirler.
Eğer yasak yok ise; bu sefer diğer kat malikleri, evdeki köpeğin diğer komşulara rahatsızlık verdiği iddiasını ispat ederek bu davayı açabilirler.


DAVA YOLUNA GİDİLMEDEN, İMZA TOPLANARAK, hayvanın evden gitmesi sağlanamaz.

*Polisin köpeğimizi gelip evden alma hakkı var mı?
Hayır yoktur.
Her ne kadar kabul etmesek de, Türk hukukunda hayvan “mal” olarak kabul edilmektedir.
Ve kişilerin, mülkiyet hakları, Anayasal bir hak olarak korunur.

 
*Köpeğimizi kimler elimizden alabilir?
Yargılama sonunda aleyhte bir karar çıkar ise, İcra marifetiyle evimize geldikleri zaman köpeğimizi alabilirler.
Bir de “Yasaklı Irklar ile ilgili Genelge”, uygulamaya konulur ise, hakkında şikayet yapılan hayvan görüldüğü yerde, yetkililer tarafından alıkonulabilir.

 
*Bir köpeğin çıkardığı ses ne zaman gürültü olarak sayılabilir?
Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği altında, hayvan sesleri sayılmamıştır. Bir köpek sırf havlıyor diye, hakkında tahliye kararı çıkarılamaz. Bu konuda; çok güzel bir mahkeme kararı bulunmaktadır. Bir köpeğin sadece doğası gereği havlaması, tahliye nedeni sayılamaz denilerek, hayvan sahibi lehine, dava reddedilmiştir. Tabii, sahibi tarafından sürekli evde yalnız bırakılan sabahtan akşama uluyan bir köpek, diğer kat malikler açısından rahatsızlık verici olacaktır.

*Evcil hayvanımdan ötürü gürültü konusunda açılmış davalar konusunda ne yapabilirim?
Yukarıda da izah ettiğim üzere, bu davada, Yönetim Planında yasak yok ise mahallinde yapılacak keşif ve bilirkişi incelemesi neticesinde hüküm kurulacaktır.

Herkese, davalardan ve adliye koridorlarından uzak günler dilerim.

Av. DENİZ TAVŞANCIL KALAFATOĞLU
İSTANBUL BAROSU
HAYVAN HAKLARI KOMİSYONU
BŞK. YRD.

Kaynak:
kanalistanbul.com.tr/

BENZER KONULAR :
Komik Kediler   
Yangını haber veren akıllı köpek
Boğazda Yunusların dansı
Buldog Köpekler
İp atlayan köpek
Tavus Kuşunun gösterisi
Sepet meraklısı kedi
Bu kedide kitap meraklısı
Kediler hakkında güzel sözler
Karlar Ülkesi ve anne kız düeti
Annem bana popo dedi diyen kız çocuğu
Bu köpek ancak insan eliyle mama yiyor
Köpek çiftliğinde 4 yavru kangal
Komik kediler videoda
Apartman ortak alanlarında kedi-köpek doyurma
Apartman dairelerinde hayvan besleme
4 Yaşındaki çocuğu köpekten kurtaran kahraman kedi




Bizi Takip Edin

Share

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder